













"Establishing the information exchange network on educational and scientific programs of the European Union"

## MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENCE, YOUTH AND SPORT OF UKRAINE

NGO "European Innovations Agency"

Center for Transborder Scientific Cooperation (CTSC) Uzhhorod National University The project is being implemented with the support of the International Renaissance Foundation

## INTERNATIONAL CONFERENCE AND WORKSHOPS

Innovation support instruments in scientific and technological programs of EU

Demonstration of the ETP's role as an efficient instrument of sustainable and mutually beneficial cooperation between science and education organizations and SME's (after the example of ETP "Food for Life" and the corresponding NTP "Agro-Food")

26-27 April, Uzhhorod, Ukraine

## **Organizers**

- "Establishing the information exchange network on educational and scientific programs of the European Union" Project
- NGO "European Innovations Agency"
- Uzhhorod National University, Center for Transborder Scientific Cooperation
- "CAPINFOOD" Project
- "BaSeFood" Project
- Ukrainian National Technology Platform "Agro-Food"

The workshop is hold with the support of International Renaissance Foundation grant

Day 1: 26 April 2012 Venue: Conference hall of "Hostynny Dim" Hotel, Verkhovinska str., 36, Uzhhorod 88000

9.30-10.00	Registration	
<b>10:00</b> 10 min	<b>Presentation</b> of the IRF "Establishing the information exchange network on educational and scientific programs of the European Union" project	Ivan KULCHYTSKY National Contact Point FP7-ICT and SME Project coordinator
<b>10:10</b> 10 min	Innovation potential of the region – real interests (situation on integration of science and industry – the current state of the problem and real steps to support implementation of innovations in the region)	Volodymyr PRYKHODKO Assistant Head of Regional State Administration
<b>10:20</b> 10 min	International projects of UzhNU as an instrument and basis for establishing mutually beneficial cooperation between science and education organizations and SME's	Pavlo BILAK CTSC Specialist, UzhNU Presentation of information materials (brochures etc.)
<b>10.30</b> 10 min	Role of MESYSU in providing conditions for successful cooperation between science and education organizations and SME's	Representative
10:40	COFFEE BREAK: DISCUSSION, PRESS-CONFERENCE #1	
20 min		
<b>11:00</b> 10+10+10 = 30 min	Current project calls and patterns of international cooperation – general description, opportunities and peculiarities (Framework programs, COST, Horizon, "EUREKA", "EUROSTARS", "Competitiveness and Innovations", "Erasmus Mundus", "TEMPUS", "Jean Monet" etc.)	Olga KOT Aurika MURAVA-SEREDA Project experts National FP7 Contact Points "Socioeconomic and humanities", "Science in the society", and "Environment"
<b>11:30</b>	International and scientific cooperation as seen by business	Companies directors Representatives of business companies including SME's
<b>12:00</b> 20 min	Secrets of regional innovation strategy success: examples, analysis, suggestions	Vyacheslav SOLOVYOV Assistant Director G. M. Dobrov Center for Scientific and Technological Potential and Science History Studies National Academy of Sciences of Ukraine
<b>12:20</b> 10 min	National technology platform as a way to broaden participation of science and education organizations and SME's in FP7/FP8 projects (on the example of ETP "Food for Life" and "Knowledge-based bioeconomics", "Health" priorities): current situation, facts, problems, strategic action plan: short and long-term prospects	Nadiya BOYKO CTSC Director, UzhNU Project expert Heads of clusters

<b>12:30</b> 10 min	Science and technology parks as operating official innovation infrastructures in Ukraine: an assessment of efficiency and opportunities	Inna GAGAUZ Director of Center for Development of Small Business "Kharkiv Technologies" Project expert
<b>12.40</b> 10 min	Role of State agency of science, innovation and informatisation of Ukraine in providing conditions for successful cooperation between science and education organizations and SME's	Boris GRYNIOV Assistant Director of the Agency
<b>12.50</b> 10 min	Agricultural sector management system reform, role of local governments in development of rural areas (clarification of NTP's role and coordination of action plan is planned)	Iryna SYNYAVSKA Head of Department of Science and Education Support of Agricultural Sector and Rural Areas Development
<b>13:00</b> 10 min	Innovative reforms in Ukraine: current situation	Dmytro SHEVCHUK Coordination Center on Implementation of Economic Reforms by President of Ukraine
<b>13:10</b> 10 min	National projects and priorities	Vladyslav KAS'KIV Head of State Agency on Investments and National Projects Management
<b>13:20</b> 10 min	Q&A session: discussion	Heads of relevant departments of regional state administration, representatives of Transcarpathian branch of farmers and land-owners association, Chamber of Commerce and Trade of Ukraine, regional centers for international cooperation and
<b>13:30</b> 60 min	LUNCH, PRESS-CONFERENCE #2	innovation agencies
<b>14:30</b> 60 min	Possibilities to participate in European science and technologies programs for SME's	Ivan KULCHYTSKY National Contact Point FP7- "ICT" and "SME" Project coordinator
<b>15:30</b> 60 min	<b>Presentation of project proposals</b> by workshop participants (participation is not limited to region's participants; according to preliminary selection of prospective proposals)	Moderators: project experts, representatives of business, national authorities and regional agencies (with the prior confirmation of participation)
16:30	Final discussion and coordination of action plan	Moderators: project experts, all participants
30 min <b>17:00</b>	Resolution and recommendations	Project participants and experts
30 min		

# Venue: Conference hall of Department of Economics of Uzhhorod National University, Narodna Sq., 3, Uzhhorod, 88000

9.30-10.00 REGISTRATION

10.00 - 12.00

### "CAPINFOOD":

- 1. Presentation of the project and its objectives.
- 2. Discussions in focus-groups: SWOT and SOR analysis and objectives of developments. Topics:
  - Innovation support system: representatives of national organizations on research and development support, national innovation agencies, NTP, food industry federation, universities and research institutions.
  - Food sector innovation practices: representatives of food sector including SME's, universities, research institutions.

13.00 - 15.00

## "BaSeFood":

- 1. Project presentation and dissemination of its results.
- 2. Meeting of stakeholders interested in the implementation of the project results:
  - List of stakeholders and contract signing.
  - Personal requests. Database of SME's of the region potential beneficiaries of the project.
  - Discussion of business-plans of prospective technologies. Project results implementations.

16.00 - 18.00

## Ukrainian National Technology Platform "Agro-Food" (UNTP "Agro-Food"): Meeting of Cluster Coordination Council

- Discussion and launching of strategic research innovation agenda for UNTP "Agro-Food".
- 2) Agreement signing between the initiator of UNTP "Agro-Food" creation and Heads of Clusters (institutions).
- 3) Incoming FP7 calls: an analysis of opportunities to participate.
- 4) Introduction of project selected by UNTP "Agro-Food" for the next calls in priorities "KBBE" and "Health" in 2013.
- 5) Implementation of UNTP "Agro-Food" suggestions through existing international consortia: results of recent brokerage events and plan of future attendance. Networks.
- 6) Meeting plan and other organizational issues.

Remark: 13.00-14.00 – lunch, 15.00-16.00 – coffee-break, 18.00-19.00 – buffet dinner